Brudgommens tale

Brud lytter til brudgom

Brudgommens tale – forberedelser

Skal du holde brudgommens tale, bør du forberede deg i god tid. Begynn gjerne å skrive ned noen stikkord om din tilkommende og familiens hennes et par måneder før bryllupet. I denne tiden kan du også gjerne ha en notisblokk på lomma, slik at du kan notere morsomme episoder og annet av det du måtte tenke på.

Innhold i brudgommens tale

Dette skal være en tale både til brudens familie og til bruden. Du kan også velge å si noen ord til din egen familie og gjestene. Kanskje du også vil takke dem som har stelt i stand bryllupsfesten?
 
Det er alltid vellykket med litt humor i talen, men dersom du til vanlig er en seriøs person, vil det ikke føles naturlig å lire av seg mange morsomheter.

Gjestene er i festhumør, og det skal ofte ikke mye til før latteren runger. En liten morsom bemerkning om en av brudens særegenheter (f.eks. ryddegal, shoppegal, pratsom) kan være nok. I en slik tale til bruden er det ofte vellykket å bruke litt selvironi.

Når det gjelder den seriøse biten, bør den være med, men du skal huske på at både du og bruden kan være veldig lettrørte. Tårene kan lett piple fram, og du må tenke gjennom hvor mye følelser du vil ha fram under talen.

Vi på Munter.no skriver gjerne brudgommens tale for deg.

Skriveprosessen

Holde bryllupstale - tastatur

Notér egenskaper ved brudens famile du setter stor pris på. Er de f.eks. inkluderende, humoristiske, hjelpsomme eller annet?

Tenk over hvilke egenskaper som karakteriserer bruden slik du opplever henne. Du trenger ikke å dra fram alle gode og mindre gode egenskaper, men belys det som du synes er det viktigste av alt det viktige! Husk at en tale sjelden kan bli for kort, og du trenger ikke å fortelle historier fra tiden dere har vært sammen.

I kronprins Haakon Magnus sin tale til Mette Marit, påpekte han først hennes egenskaper.

Mette-Marit, du er følsom, lett å begeistre, detaljorientert, litt tiltaksløs, brennende engasjert, temperamentsfull... osv

Så viser han hvordan hennes egenskaper virker inn på ham selv:

Jeg tror ikke jeg har vært så adrenalin-sint på noen som på deg.
Jeg tror ikke jeg har vært så svak og aldri så sterk som når jeg har vært sammen med deg.
Jeg tror ikke jeg har vært så fylt av kjærlighet som sammen med deg. Du får fram hele spekteret. Når vi kommuniserer føler jeg meg som et helt menneske. Takk for at du gir meg den følelsen.


Skriv i vei – uten å tenke på at setningene skal være perfekte eller at talen skal ha en logisk oppbygning. Det viktigste er å komme i gang, og du kan finne en god begynnelse og avslutning senere.

Brudgom med lenke

Hvis du får skrivesperre

Brudgommens tale regnes som en av hovedtalene i bryllupet, og det skaper nok et ekstra stort press. Dersom du føler at du får skrivesperre, skal du vite at det er ingen skam i å søke hjelp til dette. Du har kanskje aldri skrevet en tale før, og hvorfor skal du gjøre det nå? Presidenter, statsministere, konger, statsråder etc. har ofte egne taleskrivere.

Så lenge du bestemmer innholdet, er det jo din tale. Når du så legger siste hånd på verket på «brudgommens tale» ved å sette inn dine egne ord og vendinger, er det ingen som ville gjette at du har fått hjelp til talen.

Du kan også kjøpe en ferdig «brudgommens tale» eller en samlepakke med taler. Da får du den nødvendige inspirasjon til å skrive din egen tale, og du kan plukke gode formuleringer fra forskjellige taler.

Brudgommens tale – oppsett

Han skal takke svigerforeldre (svigerfamilien)
Han skal henvende seg til bruden
Han kan takke sine foreldre (kjernefamilien)
Han kan takke gjestene og/eller de som har bidratt
Han skal utbringe brudens skål

Vi kan regne med at kongehuset følger rådende etikette, og derfor kan vi se på det oppsettet som Kronprins Haakon og Ari Behn brukte. Til slutt viser vi oppsettet som kong Harald brukte.


 

 

Ari Behns tale

Tale fra Ari til kronprinsesse Märtha. Se hva Ari sa til sin brud da han giftet seg med Märtha Louise.

 

Les mer …

Kong Haralds tale

Tale fra daværende kronprins Harald til Sonja. Her får du en oversikt over det Harald hadde med i talen som han holdt til Sonja.

Les mer …


Skal du skrive bryllupstale?

Skal du arrangere bryllup?

Skal du skrive bryllupssang?

De gode øyeblikkene...

Tenk om du kunne gå på festen og glede deg til å holde tale? 

Det er ikke umulig. Vi bruker dine innspill og lager en tale som vil bli husket lenge. Kanskje du vil foretrekke at vi skriver hyllesten til jubilanten i form av et eventyr? Det kan vi også gjøre. Valget er ditt!

Velkommen med din bestilling!

Hva sier Munters kunder?

 • Da var det overstått…:-) og igjen, takk for fantastisk god hjelp til tale, må bare si at det er utrolig behagelig å ha tilgang til din kompetanse og bistand i slike sammenhenger. Det er svært tilfredstillende å holde "dine" taler, de går faktisk utenpå veldig mange andre , og når både konfirmant, gjester og familie kommenterer og takker for fin tale, ja så kan det vel ikke bli bedre….:-)
 • Det var kjapt levert:). Sangen var kjempefin og så utrolig mye du har fått med!!!  Ble veldig overrasket for jeg synes det ble mye du skulle forholde deg til, men du har flettet det så fint inn:). Dette ble en positiv opplevelse for meg, for jeg var jo spent...Tusen takk for hjelpen! Nå kan vi bare glede oss til konfirmasjonsdagen:).
 • Tusen tusen takk for kjempeflott forslag til tale og nydelig sang!!
  Det blir så lekende lett når du gjør det.
  Jeg går og øver på dem nå. Jeg skulle ønske at jeg hadde noe av dine evner.

   

 • Hei:) TUSEN TAKK for en herlig historie! Vi lo så godt! Du er utrolig flink! Du har reddet meg! Godt det finnes mennesker som deg!:))
  Skal jammen bruke deg en annen gang og anbefale deg på det varmeste!
 • Tusen, tusen takk, så utrolig flott, kom jammen meg noen tårer nå. Dette kunne ikke blitt bedre.
 • Wow, jeg er helt IMPONERT over hva du har fått til! Og det på så kort tid...!!!
  Jeg satt jo her selvsagt med tårer gjennom hele talen, og det er nok et godt tegn. Satser på at de forsvinner jo mer jeg lærer talen "å kjenne" ;)
 • Takk for talen.
  Eg er nøgd med produktet du tilbyr, imponerende at du klarte det så kjapt. Men ser sjølvsagt at det trengs litt jobb med den i etterkant. Men det gjer det klart mykje lettere med dette utgangspunktet.

Nettbutikk med ferdige sanger og taler!
Vi skriver også på bestilling.

munter