Takk for maten taler

Festbord

En «takk for maten tale» kommer som siste talen i en kanskje lang rekke av taler, og den skal holdes mens gjestene lengter etter å få strekke litt på beina.

Det er ikke nødvendig å ramse opp alt dere har spist, men du kan kanskje nevne dette hvis rettene har vanskelige navn? Da kan det bli litt morsomt å høre deg snuble i ordene. 

Gode råd

Gjør talen kort og morsom

Kjøp takk for maten tale

Det sier seg selv at den helst bør være kort og morsom. Det er ikke noe poeng i å ramse opp alt man har spist, men kanskje heller takke vertskap, kokker og serveringspersonell for deres innsats.

De morsomme poengene bør være relatert til mat og drikke, men ikke nødvendigvis. Har du takket de som skal takkes, er det ingenting i veien for å fortelle en god (kort) historie, anekdote eller vits til slutt. Du kan gjerne bruke selvironi.

Det å avslutte med et morsomt poeng, er alltid vellykket! Avslutt gjerne med en skål for vertskapet (+ evt. serveringspersonellet og kokken).

Takk for maten taler julebord

En takk for maten tale på et julebord, trenger ikke å være anneledes enn en takk for maten tale i et bryllup. Du bør ta med noen momenter som passer til julen, og er det et uformelt selskap, kan talen være ganske løssluppen.

Bruk av sitater og ordtak

Når du – i generelle vendinger – har rost maten og vinen opp i skyene, kan du for eksempel si at du har hørt at en av ulempene med vin er at det får folk til å forveksle ord med tanker. Men det gjør ingenting, for i kveld skal alle sammen bare kose seg og prate om alt som faller dem inn.

Er du på smalahåvefest, kan du si at selv om du ikke liker mat som stirrer på deg, smakte dette utrolig godt! Et poeng trenger ikke å være så overstadig morsomt for at gjestene skal humre og le, og glem ikke at latteren som regel sitter løst!

Glem ikke pausene!

Tell gjerne til 5 inni deg på steder der du forventer at gjestene skal le, eller før du kommer til poenget. Notér gjerne pausene på huskelappen din, slik at du husker hvor du skal stoppe!

Husk at gjestene er positivt innstilt

Når det gjelder takk for maten taler, trenger ikke å ha prestasjonsangst, for gjestene er på din side. De har lyst til å more seg, og latteren sitter løst.Når menneskekroppen består av 97% vann, er det godt å få spedd vannet litt ut. Og hva kan da være bedre enn å spe det ut med en slik fantastisk vin...?

Når vinen går inn, går vettet ut, og dermed blir det plass til enda mer vin! Og det gjør ingenting om litt av vettet forsvinner, for de fleste har for mye allerede!

Det sies at det er ingenting som er så likelig fordelt som forstanden. Alle mener at de har fått nok av den. ☺Flere gode råd 

Du finner mange flotte sitater på vårt nettsted. Her får du også eksempler på hvordan ordak og sitater kan flettes inn i taler.

 

Samlepakke med «takk for maten taler» som selges på Munter

Tale 1
En kort og morsom tale om vin og mat.

Tale 2
En grotesk takk for maten tale. Passer til kjøttmiddager.

Tale 3
En litt «på kanten» tale.

Tale 4 og 5
Taler som også omhandler kjærlighet.

Tale 6
Passer til bryllup.

Tale 7
Om kjærlighet og fisk.

Tale 8
Passer til bursdag.

Tale 9
Om å nyte mat og livet.

Tale 11
Tale der alkohol nevnes.

Tale 12
Samme tale som nr. 11 der alkohol ikke nevnes.

Tale 13
Om å senke sine ambisjoner når det gjelder slanking.

Sitater om mat og drikke

Vitser om mat og drikke

Limericks

Veiledning i å holde takk for maten taler med forslag til sitater, vitser og ordtak


Skal du arrangere julebord?

Skal du være toastmaster?

 • Toastmaster. Veiledning for deg som skal være toastmaster.
 • Ordtak. Hvordan bruke disse? Liste over ordtak, visdomsord og sitater.

Skal du skrive en tale?

Skal du skrive sang?

 

Enten du skal på julebord, feire sølvbryllup, ha firmafest eller annet, vil du finne mye nyttig stoff her på dette nettstedet.

De gode øyeblikkene...

Tenk om du kunne gå på festen og glede deg til å holde tale? 

Det er ikke umulig. Vi bruker dine innspill og lager en tale som vil bli husket lenge. Kanskje du vil foretrekke at vi skriver hyllesten til jubilanten i form av et eventyr? Det kan vi også gjøre. Valget er ditt!

Velkommen med din bestilling!

Hva sier Munters kunder?

 • Da var det overstått…:-) og igjen, takk for fantastisk god hjelp til tale, må bare si at det er utrolig behagelig å ha tilgang til din kompetanse og bistand i slike sammenhenger. Det er svært tilfredstillende å holde "dine" taler, de går faktisk utenpå veldig mange andre , og når både konfirmant, gjester og familie kommenterer og takker for fin tale, ja så kan det vel ikke bli bedre….:-)
 • Det var kjapt levert:). Sangen var kjempefin og så utrolig mye du har fått med!!!  Ble veldig overrasket for jeg synes det ble mye du skulle forholde deg til, men du har flettet det så fint inn:). Dette ble en positiv opplevelse for meg, for jeg var jo spent...Tusen takk for hjelpen! Nå kan vi bare glede oss til konfirmasjonsdagen:).
 • Tusen tusen takk for kjempeflott forslag til tale og nydelig sang!!
  Det blir så lekende lett når du gjør det.
  Jeg går og øver på dem nå. Jeg skulle ønske at jeg hadde noe av dine evner.

   

 • Hei:) TUSEN TAKK for en herlig historie! Vi lo så godt! Du er utrolig flink! Du har reddet meg! Godt det finnes mennesker som deg!:))
  Skal jammen bruke deg en annen gang og anbefale deg på det varmeste!
 • Tusen, tusen takk, så utrolig flott, kom jammen meg noen tårer nå. Dette kunne ikke blitt bedre.
 • Wow, jeg er helt IMPONERT over hva du har fått til! Og det på så kort tid...!!!
  Jeg satt jo her selvsagt med tårer gjennom hele talen, og det er nok et godt tegn. Satser på at de forsvinner jo mer jeg lærer talen "å kjenne" ;)
 • Takk for talen.
  Eg er nøgd med produktet du tilbyr, imponerende at du klarte det så kjapt. Men ser sjølvsagt at det trengs litt jobb med den i etterkant. Men det gjer det klart mykje lettere med dette utgangspunktet.

Nettbutikk med ferdige sanger og taler!
Vi skriver også på bestilling.

munter