Bryllupstaler, rekkefølge

Brudepar

I et bryllup er det regler for talenes rekkefølge. De viktigste talene kommer først, og så følger taler fra besteforeldre, søsken, venner etc. Det er toastmaster som introduserer talerne. De fleste taler holdes mellom hovedrett og dessert, men man kan også ha en tale mellom første og andre gangs servering av hovedretten. Husk å avtale dette med kjøkkenet!

Er det veldig mange taler, kan noen av disse holdes under kaffen.

Noen velger allsang i stedet for tale, og sangene bør være delt ut på forhånd. Dersom toastmaster har kjøpt inn noen billige brillepar på forhånd, vil det gjøre stor lykke!

Talerekkefølge bryllup

 1. Verten ønsker velkommen.
 2. Brudens mor eller far holder tale
 3. Brudgommen
 4. Bruden (hvis hun ønsker det)
 5. Brudens forlover (tale eller sang)
 6. Brudgommens forlover (tale eller sang)
 7. Brudgommens foreldre
 8. Besteforeldre/faddere
 9. Søsken
 10. Venner og andre
 11. Takk for maten tale

 

Kjøreplan bryllupstaler

Bryllupstaler

Verten ønsker velkommen

Fra gammelt av har det vært brudens far som representerte vertskapet. Nå for tiden kan det like gjerne være brudens mor eller brudgommen (evt. bruden) som tar seg av denne oppgaven.

Denne talen skal være ganske kort, og munne ut i at toastmaster introduseres.

 

Toastmaster bjelle

Toastmaster tar ordet

Toastmaster gir gjestene en oversikt over kjøreplanen for bryllupet. Når tid er det røykepauser, når tid skal det tales/hvor mange talere som har meldt seg, om hovedretten serveres flere ganger etc. Toastmaster ber dem som vil tale og som ikke har meldt seg om å melde fra innen et visst tidspunkt.

Han/hun sier også evt. noe om toaletter, rømningsveier, garderobe etc. Dersom ikke kokken skal si noe om menyen, gjør toastmaster dette.
 

Forretten serveres

Ingen taler mens gjestene spiser.

 

Brudens mor eller far holder tale

I denne talen tas gjerne et tilbakeblikk på brudens barndom. Mor/far skryter litt av hennes gode egenskaper, og småerter henne gjerne for hennes mindre gode egenskaper. Dette må skje på en lun måte. Brudens far eller mor sier også noen ord om brudgommen og hvor glade de er for at han har blitt et medlem av familien. Han ønskes velkommen til familien på ordentlig. De sier noe om de egenskapene de setter pris på ved ham. Talen er også en tale til brudeparet, så det er viktig at de blir omtalt som et par i talen.

Til slutt ønsker mor/far brudeparet alt godt og ber alle om å reise seg mens han/hun utbringer en skål for hell og lykke.

 

Hovedrett serveres

Ingen taler mens gjestene spiser.

 

Brudens forlover taler

Brudgommen holder tale

Han holder talen til bruden, men henvender seg også til svigerforeldre og evt. sine egne foreldre. Etter gammel skikk, skal han «takke for bruden», men det må jo gjøres på en annen måte nå til dags. Han kan takke svigerforeldrene fordi de har bidratt til å gjøre bruden til en perfekt kone for ham. Han kan også takke for at de tok så godt i mot ham.

Sine egne foreldre kan han takke for en god barndom, men dette er strengt tatt ikke nødvendig. Denne talen kan godt være litt rørende, men en del humor er også på sin plass.

 

Hovedretten serveres for andre gang

Ingen taler mens gjestene spiser. 

 

Bruden holder tale

Det er blitt mer vanlig at også bruden holder tale, men en sang til brudgommen kan også bli vellykket. Hun sier da noen fine ord om brudgommen og sine svigerforeldre/svigerfamilie og takker kanskje også sin egen familie for en god oppvekst.

 

Brudens forlover taler

Brudens forlover holder tale

Denne talen omhandler vennskapet mellom brud og forlover, samtidig som brudens gode egenskaper også framheves. Det viktige her er å ikke gjenta det andre har sagt/kommer til å si, men fokusere på det som er unikt for deres forhold – uten å bli for intern. Dette er like mye en tale til gjestene som til bruden. Det kan også sies noe om at forlover setter pris på brudgommen fordi han har gjort hennes venninne så lykkelig etc.

 

Brudgommens forlover holder tale

Denne talen forventes å være litt løssluppen, men innholdet bør ikke være pinlig for brudgommen. Tidligere tiders «Kvinner, vin og sang», bør ikke nevnes – utenom kanskje i en bi-setning. Det kan med fordel sies noe om bruden og hvilken god påvirkning hun har hatt på brudgommen.

 

Far holder tale

Brudgommens mor eller far holder tale

Denne talen regnes ikke som noen hovedtale, og dermed bør den være kortere enn talen fra brudens foreldre. I denne talen tas gjerne et tilbakeblikk på brudgommens barndom. Foreldrene skryter litt av hans gode egenskaper, og småerter ham gjerne for hans mindre gode egenskaper. Dette må skje på en lun måte.

Brudgommens far eller mor sier også noen ord om og til bruden og forteller henne hvor glade de er for at hun har blitt et medlem av familien. De sier noe om de egenskapene de setter mest pris på ved henne. De kan gi noen gode råd til brudeparet, og da gjerne noen sitater om det å leve sammen.

Til slutt ønsker de brudeparet alt godt og utbringer en skål for hell og lykke.


Skal du skrive bryllupstale?

Skal du arrangere bryllup?

Skal du skrive bryllupssang?

De gode øyeblikkene...

Tenk om du kunne gå på festen og glede deg til å holde tale? 

Det er ikke umulig. Vi bruker dine innspill og lager en tale som vil bli husket lenge. Kanskje du vil foretrekke at vi skriver hyllesten til jubilanten i form av et eventyr? Det kan vi også gjøre. Valget er ditt!

Velkommen med din bestilling!

Hva sier Munters kunder?

 • Da var det overstått…:-) og igjen, takk for fantastisk god hjelp til tale, må bare si at det er utrolig behagelig å ha tilgang til din kompetanse og bistand i slike sammenhenger. Det er svært tilfredstillende å holde "dine" taler, de går faktisk utenpå veldig mange andre , og når både konfirmant, gjester og familie kommenterer og takker for fin tale, ja så kan det vel ikke bli bedre….:-)
 • Det var kjapt levert:). Sangen var kjempefin og så utrolig mye du har fått med!!!  Ble veldig overrasket for jeg synes det ble mye du skulle forholde deg til, men du har flettet det så fint inn:). Dette ble en positiv opplevelse for meg, for jeg var jo spent...Tusen takk for hjelpen! Nå kan vi bare glede oss til konfirmasjonsdagen:).
 • Tusen tusen takk for kjempeflott forslag til tale og nydelig sang!!
  Det blir så lekende lett når du gjør det.
  Jeg går og øver på dem nå. Jeg skulle ønske at jeg hadde noe av dine evner.

   

 • Hei:) TUSEN TAKK for en herlig historie! Vi lo så godt! Du er utrolig flink! Du har reddet meg! Godt det finnes mennesker som deg!:))
  Skal jammen bruke deg en annen gang og anbefale deg på det varmeste!
 • Tusen, tusen takk, så utrolig flott, kom jammen meg noen tårer nå. Dette kunne ikke blitt bedre.
 • Wow, jeg er helt IMPONERT over hva du har fått til! Og det på så kort tid...!!!
  Jeg satt jo her selvsagt med tårer gjennom hele talen, og det er nok et godt tegn. Satser på at de forsvinner jo mer jeg lærer talen "å kjenne" ;)
 • Takk for talen.
  Eg er nøgd med produktet du tilbyr, imponerende at du klarte det så kjapt. Men ser sjølvsagt at det trengs litt jobb med den i etterkant. Men det gjer det klart mykje lettere med dette utgangspunktet.

Nettbutikk med ferdige sanger og taler!
Vi skriver også på bestilling.

munter