Bryllupstaler

Brudepar ser på hverandre

Gode råd bryllupstaler

Bryllupstaler kan være morsomme, tankevekkende eller kjedelige, men de hører til i et bryllup. Mange gruer seg til å holde tale,men til dem er det bare å si: Gjør talen kort! Det er ingen som forlanger at du skal holde en lang bryllupstale – tvert imot.

De fleste setter pris på korte bryllupstaler, og du kan faktisk få sagt ganske mye på et par minutter! Er talen lang, kan tilhørerne falle i egne tanker, og dermed får du ikke formidlet det som du ønsker å fortelle.

Vil du holde en lang tale, bør du legge stor vekt på variasjon både i stemmebruk og innhold. Får du gjestene til å le, kan du holde på oppmerksomheten lenge.

Dersom du har skrevet en god bryllupstale, vil nervøsiteten din synke mange hakk – men siden det kanskje er første gang du skal skrive en tale, kan du ikke forvente at du skal kunne trylle fram en god tale på 1-2-3.
 
Du kan gjerne bruke sitater i talen, og her på sangerogtaler.no, kan du finne mange sitater du kan bruke.

For mange vil det beste være å søke hjelp til dette. På vårt nettsted Munter.no kan du både få kjøpt ferdige taler som du kan bruke som inspirasjon eller du kan få skrevet tale på bestilling. Vi har lang erfaring, så du kan være sikker på å få en velskrevet tale.
 
Du trenger ikke å holde en «vanlig tale». En bryllupstale som er skrevet på rim, vil kunne gjøre stor lykke. En tale på rim trenger ikke å ha en fast verserytme slik som en sang. Linjene kan være lange, men husk å sette inn rim på slutten av linjen!
 
Du kan også framføre en såkalt «eventyrtale» eller fortelling.
 

Tips og råd

 1. Ta med det som karakteriserer ditt forhold til brud/brudgom/brudeparet.
 2. Velg ut det viktigste av det viktige.
 3. Kikk gjerne på gamle fotografier for å framkalle minner.
 4. Les gjerne andres taler slik at du blir inspirert.
 5. Husk å få med alle formaliteter (takk til svigerforeldre etc.)
 6. Husk at en tale sjelden blir for kort.
 7. Det er ingen skam å søke hjelp.
 

Forskjellige typer bryllupstaler

Bryllupstale - eventyr

Bruker du en tale som er skrevet som et eventyr eller en fortelling, vil du kunne lese opp talen. En slik tale kan inneholde få Festbudstikka eller mange elementer fra eventyr, mens stilen bør være litt eventyraktig. Du forteller da om brud/brudgom/brudeparet. Se utdrag fra et slikt eventyr lengre nede i teksten.
 
En eventyrtale kan bli et velkomment avbrekk i en ellers «endeløs» lang rekke av vanlige bryllupstaler.
 
I en slik tale forteller du en historie om brud og/eller brudgom, og dette kan gjøre stor lykke. I en slik tale bruker du også noen formuleringer fra eventyrene, skriver f.eks. at en reisevant brud «har reist langt og lengre enn langt, over de høyeste fjelle og ned i de dypeste daler». 

Et slikt eventyr eller et dikt trenger du ikke å kunne utenat. Du kan lese det opp, men du må huske å løfte blikket og se på gjestene innimellom. Blir du nervøs av å se på gjestene, kan du la blikket gli over veggen bak dem.

Bruker du Festbudstikka til eventyrtalen, vil brudeparet få et minne for livet! Du kan også benytte denne budstikka i stedet for konvolutt når du sender ut innbydelsen.
 

Vanlig bryllupstale

De fleste holder en vanlig bryllupstale, der de forteller litt om brud og/eller brudgom.

Bryllupstale - dikt

Du trenger ikke å holde en «vanlig tale». En bryllupstale som er skrevet på rim, vil kunne gjøre stor lykke. Et slikt dikt trenger ikke å ha en fast verserytme slik som en sang. Linjene kan være lange, og det viktigste er at det rimer på slutten av linjen.
 
Et slikt dikt trenger du ikke å kunne utenat, du kan ha det på papir foran deg, men du må huske å løfte blikket innimellom. Blir du nervøs av å se på gjestene, kan du la blikket gli over veggen bak dem. 


Bryllupstaler - eksempler

Tale fra brudens mor

Tidligere var det brudens far som holdt tale til bruden, men det er blitt ganske vanlig at mor til bruden holder tale. Noen ganger deler mor og far på å holde talen. Denne talen regnes som en av hovedtalene i bryllupet, og den er egentlig en tale til både brud og brudgom. Mor skryter gjerne litt av datterens gode egenskaper og forteller kanskje noe fra barndommen. 

Hun ser også framover, og kommer gjerne med gode råd eller ønsker for framtiden. Et lite dikt eller et sitat vil kunne understreke hva mor ønsker å formidle, men et dikt må ikke være for langt. En slik bryllupstale bør heller ikke være for lang, for det viktigste er ikke hva du får sagt, men hva tilhørerne klarer å oppfatte. De bør sitte igjen med en følelse av at de nå kjenner brud og brudgom litt bedre enn før.

 Her kan du lese talen som mor til Mette-Marit holdt til brudeparet. Hun snakker både til Mette-Marit og Haakon, og hun takker også kongefamilien for en varm velkomst.

Tale til Haakon og Mette-Marit

Mette-Marit

Deres Majesteter
Deres Kongelige Høyheter
Kjære brudepar

Gratulerer hjerteligst med dagen, kjære Haakon og Mette-Marit! Dette er virkelig en stor, stor dag for oss alle, og vi gleder oss over å se den lykke og kjærlighet dere utstråler.

Som de fleste menneskene i dette landet, hadde jeg aldri trodd at jeg skulle komme på Slottet. Kongens Slott var liksom noe som hørte eventyrene og fantasien til. Jeg må innrømme det er litt uvirkelig.

Jeg har alltid vært sikker på at du kom til å bli en vakker brud, Mette-Marit. Når jeg ser deg i dag, er du likevel enda vakrere og flottere enn jeg noen gang kunne tenke meg.

Gjennom hele livet har du vært noe helt spesielt for dine foreldre og søsken. Du har vært en solstråle som har vært til stor velsignelse for oss alle. Nå er det mitt håp at du får være like mye til glede og berikelse for Haakon og alle andre du møter på din vei. Vi er utrolig stolte av deg !

Det er en stor og viktig oppgave dere går til. Det er mitt ønske at dere får være til støtte og oppmuntring for hverandre. Øv dere i å ta dere av hverandre. Lykke til med både samlivet og samarbeidet!

Jeg vet at noe av det viktigste i deres liv er den gode samtalen, enten bare dere to, eller med flere. Jeg håper at dere også i fremtiden kan bruke tid og krefter på å bevare slike gyldne øyeblikk.

Du har fått en utrolig fin mann, Mette-Marit. Haakon har sjarmert oss alle fra første stund, og vi har blitt ordenlig glad i han. Takk, Haakon, for den måten du har tatt imot Mette-Marit på, - og hele vår familie.

Jeg vil også takke Kongeparet og Prinsesse Märtha Louise for den varmen dere har møtt oss med. Hele tiden har vi følt oss velkomne og omsluttet med kjærlighet og omsorg. Dere har inkludert oss og tatt vare på oss på en måte som er helt rørende.

På vegne av vår familie vil jeg takke dere, Kong Harald, Dronning Sonja og Prinsesse Märtha Louise, for den støtte dere har vært for oss, - og aller mest for den måten dere har tatt imot Mette-Marit på.

Til lykke, kjære Haakon og Mette-Marit! Jeg ønsker dere alt godt i livet med diktet «Å være stor» av Tove Houck.

«Det er ikke beundringsverdige gjerninger som gjør deg til et stort menneske.
Gjerningene er som oftest bare et uttrykk for evnene livet har gitt deg.
Men kjærligheten som varmer gjerningene dine,
godheten som smiler i hendene dine ,
viser hvor stor du virkelig er».

Litt om denne talen

Denne talen er kort, men samtidig fikk hun sagt det vesentligste. I en bryllupstale trenger man ikke gå i detaljer, men bare si det viktigste. Her påpeker moren til Mette Marit at hun vet at de kommuniserer godt og at hun håper de fortsetter å bruke tid til den gode samtalen.

Moren takker også for den gode mottakelsen de alle har fått og sier noen ord til både Haakon og de andre i kongefamilien.


Tale på rim fra brud fra forlover

Kjære Marita – kjære venninne
Tenk at du virkelig skulle finne
en mann som din Espen – han er jo så flott
En mann som jeg vet vil deg bare godt.

Den «perfekte match» – den beste av alle
Tenk at han for den perfekte kvinnen skulle falle!
At du er perfekt – det vi alle mener
for du har jo alltid vært en stor ener.


Brudgommens tale

Brudgommens tale regnes som en av hovedtalene i bryllupet. Nå skal brudgommen virkelig vise hva han duger til! Dette kan medføre et stort stressmoment for mange som ikke er vant med å skrive taler, og det gjelder vel de fleste av oss. De færreste er vant til å tale til større forsamlinger, og skal ikke nervøsiteten ta fullstendig overhånd, er det viktig at brudgommen er trygg på at innholdet i talen er perfekt.

Visste du at du kan få hjelp til å skrive brudgommens tale? Du sender stikkord til Munter.no, og vi sørger for at du får en tale som avspeiler din personlighet og som du kan stå inne for. Vi er vant med å skrive til alle lag av befolkningen, så du trenger ikke å være redd for å få en tale som ikke passer deg.

Du legger også siste hånd på verket, og sørger for at talen inneholder de ord og uttrykk som du til vanlig bruker. Og så er det bare å glede seg til å holde talen!

 

Her kan du lese talen som kronprins Haakon holdt til sin brud Mette-Marit. Han snakker både til henne, til svigerforeldre og foreldrene sine. 

Fra Haakon – Tale til Mette-Marit

Haakon

Kjære Marit, Sven, Espen, Per og Kristin. Det har vært spennende å bli kjent med dere og familiene deres.

Fra første stund følte jeg meg velkommen blant dere. Og selv om det ikke bare er enkelt å være familien til den som skal gifte seg med Kronprinsen, har dere aldri latt det komme i veien for vårt vennskap.

Det er alltid hyggelig å besøke dere i Kristiansand med familiefest på Høyvoll, eller hos tante Sidsel og onkel Ivar, som et av de naturlige høydepunktene.

Jeg føler at jeg har blitt godt kjent med dere på den relativt korte tiden vi har vært sammen, og jeg er glad for atjeg nå kan kalle dere familie.

Kjære mor og far, kjære Märtha. Dere har alltid vært en fantastisk støtte for meg og nå også for Mette-Marit.Vi har hatt mange, lange kvelder med samtaler og diskusjoner det siste året. Det har vært lærerikt og godt.Selv om det til tider har vært tøft, tror jeg at vi har vokst på det. Dere er sterke, tolerante mennesker med stor kjærlighet. Den måten dere har tatt imot Mette-Marit og Marius på, har vært helt enestående.
Takk for all støtte og omsorg.

Jeg må også få lov til å takke alle medarbeiderne på Slottet med hoffsjef Lars Petter Forberg, kabinettssekretær Berit Tversland, og informasjonssjef Wenche Rasch i spissen. Takk for deres iherdige innsats og pågangsmot. Dere har vært til ubetalelig hjelp for oss.

En hjertelig takk også til alle dere rundt om i landet som har støttet oss gjennom tanker, bønn, håndtrykk, brev og lykkeønskninger. Det varmer og gjør dagene våre lyse.

Kjære Mette-Marit,
Det gnistrer i sjelen din.

Å leva, det er å elska
det beste di sjel fekk nå;
å leva, det er i arbeid
mot rikare mål å trå.

Dette er det essensielle. Alt vi gjør med ekte kjærlighet blir til liv. Og dersom kjærligheten kombineres med innsats, kan hvert enkelt menneske nå «et rikere mål».

Mette-Marit, du er følsom, lett å begeistre, detaljorientert, litt tiltaksløs, brennende engasjert, temperamentsfull, modig, uutgrunnelig, kan være defensiv – eller rakrygget, du har god humor og et varmt, stort hjerte. Med andre ord er du et helt fantastisk komplekst menneske.

Jeg tror ikke jeg har vært så adrenalin-sint på noen som på deg.
Jeg tror ikke jeg har vært så svak og aldri så sterk som når jeg har vært sammen med deg.
Jeg tror ikke jeg har vært så fylt av kjærlighet som sammen med deg.

Du får fram hele spekteret. Når vi kommuniserer føler jeg meg som et helt menneske. Takk for at du gir meg den følelsen.

I dag er du ikke lenger bare vennen min, kjæresten min og forloveden min. I dag er vi blitt gift og du er blitt Norges Kronprinsesse.Jeg gleder meg til å ta fatt side om side med deg, og sammen med Marius. Jeg kan ikke love at det blir problemfritt og lett, men det vil bli innholdsrikt og sterkt.

Takk for at du ga meg muligheten til å leve sammen med Marius. Det er en gave i seg selv.Takk for kjærligheten og innsatsen Mette-Marit. Jeg er stolt av å kunne kalle meg livsledsageren din.

For nå er vi her. Nå er vi sammen. Mette-Marit jeg elsker deg!

Jeg vil gjerne utbringe brudens skål.

 


Diskusjon

Utdrag av en tale fra brudgom til brud

Og ikke er du skvetten heller. Du hopper gjerne rett inn i diskusjoner om det meste og er ikke redd for å komme fram med meningene dine.

Og det gir jo svært ulike resultat! Noen ganger går det bra og noen ganger går det ikke fullt så bra.

Men heldigvis for både meg og deg, er ikke jeg så ivrig på å diskutere. Jeg jatter som regel med deg så godt jeg kan! «Ja, ja…» eller «mm» sier jeg, og da er heldigvis den diskusjonen nesten over.

Jeg har forresten hørt at den eneste måten en mann kan få siste ordet i en diskusjon på er å si … Ja, hva tror dere? [pause]

Jo, selvfølgelig. Det er ved å si «Javel».


Bryllupstale fra foreldre

Familie

Og nå har du ikke bare fått en ektemann, men du har også fått en kjempeflott svigerfamilie med på kjøpet! 

Vi ser at foreldrene til Thomas må ha gjort en fantastisk stor innsats, for ikke bare er Thomas usedvanlig tålmodig – han er også utrolig snill. Og det har både Line og Joachim nytt godt av. Så det er ikke bare du Kristine som har falt pladask for Thomas – både vi og ungene er også vilt begeistret.
 
Vi har hatt gleden av å treffe foreldrene til Thomas, og vi må si at vi fikk et veldig godt inntrykk av dem. De kunne heldigvis fortelle at det aldri har vært noe tull med Thomas. Han har alltid oppført seg eksemplarisk – iallfall etter det de vet. ☺
 
Derfor kan begge vi to i dag – med hånden på hjertet – ønske deg Thomas velkommen til familien. Du har allerede lenge vært en viktig del av slekta, men det er jo litt spesielt når du er blitt svigersønn «på ordentlig».
 
Ja, nå har vi skrytt Thomas opp i skyene, men vi må ikke glemme at han også har fått en fantastisk kone. Og når dere ser på oss som er foreldre til bruden, forstår dere sikkert at du Kristine har arvet usedvanlig flotte gener! ☺
Oppdragelsen var det så som så med… ☺ 
 
Det var ikke fordi vi ikke var så flinke til å oppdra deg – det var fordi du nesten ikke trengte oppdragelse. Du kom til verden som en solstråle, og en solstråle har du vært siden.
Hvilke andre babyer var det som sov natten gjennom fra de var 3 måneder gamle? Og hvem andre...

 


Eventyrtale

Eventyrtale til bryllup

Ønsker du å gi brudeparet en spesiell opplevelse i bryllupet, kan du gi dem en tale som er skrevet som et eventyr.

En bryllupstale som er skrevet som et eventyr/fortelling, kan bli et vellykket innslag i et bryllup. En slik tale kan inneholde få eller mange elementer fra eventyrets verden.

Les gjerne noen eventyr fra Asbjørnsen og Moes samlede verker, slik at du kommer i rett stemning.

Notér gode ord og uttrykk slik at du kan flette dem inn i talen der du synes det måtte passe. Du kan for eksempel begynne med å lese eventyret Østenfor sol og vestenfor måne.

På Munter.no kan du kjøpe ferdige eventyrtaler til brudgommen. 
Du kan også be oss om å skrive eventyrtale for deg – både til brud og brudgom.

Eksempler

Først viser vi utdrag av eventyret –- deretter får du et forslag til hvordan du kan bruke det i din bryllupstale.

 • vakre var de alle, men den vakreste var den yngste datteren, som var så vakker at det ikke var måte på det.
  • Han møtte mange jenter på sin vei, og vakre var de alle, men den vakreste var Katrine, som var så vakker at det ikke var måte på det.
 • Hun sa nei og ville nødig, og så gikk mannen ut igjen, og ble så forlikt med kvitbjørnen at den skulle komme igjen neste torsdagskvelden og hente svar.
  • Hun sa nei og ville nødig, men etter at Thomas hadde spurt flere ganger, ble de forlikte om at de skulle møtes lørdagskvelden.
 • Det var slik glede da hun kom inn til foreldrene, at det ikke var noen måte på det; de syntes de kunne ikke fulltakke henne for det hun hadde gjort imot dem; nå hadde de det både så godt, og så godt, og alle spurte de henne hvordan hun hadde det, der hun var. Hun hadde det både godt og vel, og hadde alt som hun kunne ønske seg, sa hun.
  • Det var slik glede hver gang de kom inn til foreldrene, at det ikke var noen måte på det. Hun hadde det både godt og vel, og hadde alt som hun kunne ønske seg, sa hun. Og derfor vil foreldrene hennes fulltakke Thomas for alt han har gjort for datteren deres, og maken til svigersønn skal man lete lenge etter.

En eventyrtale passer for dem som ønsker å

 • lese opp talen framfor å framføre den muntlig
 • gi brudeparet en spesiell opplevelse
 • gi brudeparet et varig minne i form av et eventyr

 


Skal du skrive bryllupstale?

Skal du arrangere bryllup?

Skal du skrive bryllupssang?

De gode øyeblikkene...

Tenk om du kunne gå på festen og glede deg til å holde tale? 

Det er ikke umulig. Vi bruker dine innspill og lager en tale som vil bli husket lenge. Kanskje du vil foretrekke at vi skriver hyllesten til jubilanten i form av et eventyr? Det kan vi også gjøre. Valget er ditt!

Velkommen med din bestilling!

Hva sier Munters kunder?

 • Da var det overstått…:-) og igjen, takk for fantastisk god hjelp til tale, må bare si at det er utrolig behagelig å ha tilgang til din kompetanse og bistand i slike sammenhenger. Det er svært tilfredstillende å holde "dine" taler, de går faktisk utenpå veldig mange andre , og når både konfirmant, gjester og familie kommenterer og takker for fin tale, ja så kan det vel ikke bli bedre….:-)
 • Det var kjapt levert:). Sangen var kjempefin og så utrolig mye du har fått med!!!  Ble veldig overrasket for jeg synes det ble mye du skulle forholde deg til, men du har flettet det så fint inn:). Dette ble en positiv opplevelse for meg, for jeg var jo spent...Tusen takk for hjelpen! Nå kan vi bare glede oss til konfirmasjonsdagen:).
 • Tusen tusen takk for kjempeflott forslag til tale og nydelig sang!!
  Det blir så lekende lett når du gjør det.
  Jeg går og øver på dem nå. Jeg skulle ønske at jeg hadde noe av dine evner.

   

 • Hei:) TUSEN TAKK for en herlig historie! Vi lo så godt! Du er utrolig flink! Du har reddet meg! Godt det finnes mennesker som deg!:))
  Skal jammen bruke deg en annen gang og anbefale deg på det varmeste!
 • Tusen, tusen takk, så utrolig flott, kom jammen meg noen tårer nå. Dette kunne ikke blitt bedre.
 • Wow, jeg er helt IMPONERT over hva du har fått til! Og det på så kort tid...!!!
  Jeg satt jo her selvsagt med tårer gjennom hele talen, og det er nok et godt tegn. Satser på at de forsvinner jo mer jeg lærer talen "å kjenne" ;)
 • Takk for talen.
  Eg er nøgd med produktet du tilbyr, imponerende at du klarte det så kjapt. Men ser sjølvsagt at det trengs litt jobb med den i etterkant. Men det gjer det klart mykje lettere med dette utgangspunktet.

Nettbutikk med ferdige sanger og taler!
Vi skriver også på bestilling.

munter